Alcak gerilim taahhüt

Çok katlı ofis bloklarından dönüştürülmüş eski mülklere kadar her ticari binanın kendi özel inşaat gereksinimleri vardır. Bir çalışma alanı olarak, özellikle elektrik söz konusu olduğunda, dikkatli bir şekilde düşünülmeleri gerekir. Peki ticari bir binanın gerçekte hangi elektriğe ihtiyacı var? Ve elektrik tasarımınıza nereden başlamalısınız?

Başlamak için öncelikle binanızın ‘ticari’ olarak tanımlanıp tanımlanmadığını belirlemelisiniz. Zemin alanının %50’si veya daha fazlası ticari amaçlarla kullanılıyorsa – örneğin perakende, üretim veya merkez ofis olsun – ticari kategoriye girecektir. Bu daha sonra, mağazalar için başka alt kategorilere ayrılır.

Ticari binanızın elektrik tasarımı, kısmen kullanım amacına göre belirlenecektir. Örneğin bir hastane, özel bir ofis veya alışveriş merkezine göre çok farklı bir gereksinime sahip olacaktır. Ancak beş kategoriye giren tüm ticari mülkler için bazı birleştirici faktörler vardır;sağlık ve güvenlik gereklilikleri, voltaj, güvenlik, lojistik ve ambiyans.

1. Sağlık ve Güvenlik Gereklilikleri

Binanız ister personel, müşteriler veya halk tarafından kullanılıyor olsun, sağlık ve güvenlik gerekliliklerini yerine getirme sorumluluğunuz vardır. Elektrik çok fazla risk taşır, bu nedenle elektrik tasarımınızı ilk etapta öne çıkarmak önemlidir. Bunun anlamı:

  • Güvenli çalışma için yeterli düzeyde aydınlatma sağlanması: düşük aydınlatma göz sorunlarına neden olabilir
  • Düşme ve yaralanma riskini azaltmak için özellikle karanlık alanları ve merdiven boşluklarını aydınlatmak
  • Şebeke kesintisi durumunda yedek bir acil durum aydınlatma sisteminin mevcut olmasını sağlamak
  • Prizler ve kablolama dahil olmak üzere temel elektrik güvenliğinin sağlanması
  • Yangın durumunda güvenlik sistemleri; duman ve yangın alarmlarının yanı sıra sprinkler sistemi dahil
  • PAT testinden geçmiş cihazlar – tost makineleri, su ısıtıcılar ve buzdolaplarının yanı sıra ofis ekipmanları da dahil
  • Yıldırımdan korunma

2. Voltaj

Bu sonraki nokta güvenlikle el ele gider. Farklı boyutlar ve tipler farklı işlemler gerektireceğinden, binanızın voltaj sınıfını ve gereksinimlerini anlamanız gerekir. Basit bir konut binası, genellikle doğrudan Ulusal Şebekeden 1000 Volt’un altındaki düşük voltajla beslenecektir. Ancak daha yüksek elektrik ihtiyaçları olan daha büyük bir ticari bina, bir trafo merkezi tarafından sağlanabilecek 20.000 Volt’a (20KV) kadar bir orta gerilim sınıfı gerektirebilir.

3. Güvenlik

Ticari bir bina güvenli olmalıdır, yoksa ciddi sonuçlara yol açabilirsiniz: özellikle bir işletmenin o binada yüksek değerli ürünleri, pahalı ekipmanı veya hassas, gizli bilgileri varsa. Güvenlik sistemleri arasında CCTV, hırsız alarmları ve elektronik erişim sistemi bulunur. Bunlar uygulandığında, izinsiz giriş veya iç güvenlik ihlalleri riski azalacaktır.

4. Lojistik

Lojistik bir sonraki kaygıdır. Elektrik tasarımınız, mülkün gerçekten kullanılabilir olmasını sağlamalıdır. Personel veya müşteriler en üst kata nasıl ulaşacak? Birbirleriyle nasıl iletişim kuracaklar? Bu soruları cevaplamak için şunları dahil etmeniz gerekecek:

  • Harici ve dahili telefon sistemleri, telekonferans sistemleri, geniş bant ve WiFi dahil olmak üzere verimli bir iletişim sistemi
  • Görsel-işitsel (AV) sistemler
  • A’dan B’ye gitmek için A aracı; asansörler, yürüyen merdivenler ve hatta yemek için servis asansörleri vb.

5. Ambiyans

Elektrik tasarımınız için bir sonraki düşünce ambiyanstır. Isıtma, klima ve havalandırma olmazsa olmaz kategorisine girer. Ancak ‘gerekli’ kutucuklar işaretlendikten sonra maksimum keyif ve konfor için dekoratif dokunuşlara dönebilirsiniz. Zarif lambalar; duvara monte HD televizyonlar; bir düğmeye dokunarak enfes kahve. Bunlar, ticari mülkünüzü herkesin yararlanabileceği birinci sınıf bir iş tesisine dönüştürecek son dokunuşlardır.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bu yazıda:
İster eski ister yeni olsun, her ticari binanın kendi özel inşaat gereksinimleri vardır. Peki elektrik tasarımı için nereden başlamalısınız?